Before and After: “Fixer Upper” Turned a Neglected 1950s Home Into a Cozy, Hotel-Inspired Escape

Before and After: “Fixer Upper” Turned a Neglected 1950s Home Into a Cozy, Hotel-Inspired Escape

Nicoletta Richardson

Entertainment Editor

In her spare time, Nicoletta loves marathoning the latest Netflix show, doing at-home workouts, and nurturing her plant babies. Her work has appeared in Women’s Health, AFAR, Tasting Table, and Travel + Leisure, among others. A graduate from Fairfield University, Nicoletta majored in English and minored in Art History and Anthropology, and she not-so-secretly dreams of exploring her family lineage in Greece one day.

Follow Nicoletta
Before and After: “Fixer Upper” Renovated an Old Barn Into an Industrial-Meets-Cottage Guesthouse

Before and After: “Fixer Upper” Renovated an Old Barn Into an Industrial-Meets-Cottage Guesthouse

It’s a barn. It’s an apartment. It’s a condo. To Chip and Joanna Gaines, it’s a thing called potential, and they’ve nicknamed it a “barnapartment” or “barndominium.” In the latest episode of “Fixer Upper: Welcome Home,” they are tasked with doing a complete barn renovation for a family of six in Waco, Texas.

Eddie and Lili wanted to carve out a place for their son to live in during his college years that could eventually become a guest house or hangout. They had a 1,600-square-foot barn on the property, which was originally composed of two plywood rooms and horse stables. The couple envisioned a style that combined industrial design and homey cottage decor, a combination that the Gaines were excited to try for the first time.

Chip and Jo originally planned a pocket door for the living room, but a framing debacle lead to switching to barn doors instead. However, in the long run, they agreed that it was a “good screwup” because adding barn doors was most appropriate, given the history of the space. The floor to ceiling black barn doors with gold handles made for the perfect finish to this beautiful room.

The crowning feature in the living room was a black beam spanning the top of the room, instantly drawing eyes up to realize just how roomy this barn space really was. It also helped retain the barn vibe of the space while adding an industrial feel.

The kitchen accomplished the industrial-meets-homey cottage vibe, thanks to its brown and black color scheme that included rich woods, industrial blacks, and a lighter concrete floor. The same beams in the living room were also installed in the kitchen, creating unity throughout the main room of the barn. 

Black honed kitchen countertops and custom wood cabinets created a natural feel, and Joanna and Chip opted for groutless tile to create seamless space, refocusing attention on the outdoors through the contrast that the windows provide.

Now, onto the study room, where versatility was the goal. For the ceiling, Chip was deciding between golden oak, driftwood, or natural woods, with a goal of warming up the space. Ultimately, Chip opted for the “natural” choice, and Joanna used his selection to make a cozy space that integrated black and white accents, including the black-framed windows.

Joanna deviated from her original plan to go all white on the wall and opted for a charcoal paint to increase visual interest in the space. It pairs perfectly with the wood ceilings that span the whole structure.

The result of the renovation far surpasses any barn, apartment, or combination thereof, and thanks to Chip and Jo, the space now has multipurpose potential way beyond college years. To read more about the process and how to get a similar look, head to the Magnolia blog.

“Fixer Upper: Welcome Home” episodes air every Friday at midnight on Discovery+

Before and After: “Fixer Upper” Turns This Dated 1930s Home Into a Charming Cottage with Plenty of Shiplap

Before and After: “Fixer Upper” Turns This Dated 1930s Home Into a Charming Cottage with Plenty of Shiplap

After purchasing an older home, there is no better news than finding out it has good bones, especially if you’re going into a renovation process where a solid foundation is key to a successful project. This is exactly what took place in a recent episode of “Fixer Upper: Welcome Home,” where Chip and Joanna Gaines helped Kim — a recent Magnolia hire who moved from Santa Monica, California, to Waco, Texas — transform her sturdy 1930s home into the cozy cottage she envisioned.

Once they got the initial tour, the Gaines were impressed by the older home that stood the test of time. But, while they were relieved that there were no major foundation issues they needed to worry about, there was plenty of work to focus on to bring Kim’s vision to life: a cottage filled with natural textures, a neutral color palette, and old world charm.

Their first order of business was to remove the walls between the living, dining, kitchen, and spare rooms, which became a priority from the moment they walked in. This created one large space where lounging, dining, and cooking could all exist without anyone feeling cramped and isolated.

Chip and Jo kept the floors and walls pretty much the same, but the ceilings underwent a fairly drastic transformation. The team covered it in white shiplap and installed old wood beams that brought in the texture. Speaking of a textural feel, Jo really went to town with bringing in simple furniture that felt natural — from the wooden dining table and chairs to the rattan chandelier.

What used to be the dining room and spare kitchen-meets-bedroom area transformed into the fully dedicated kitchen space, complete with a wood kitchen island, shiplap walls and ceilings, dark green cabinets, and all the the brass details you could ever want. But even before stepping into the kitchen, there’s a charming element: the case opening with those wooden beams that tie into the living-dining room space.

Next was the bedroom transformation, which went from dull and inconvenient to bright and fully functional. In its “before” state (see the first photo), the walls clearly needed some love, and the walk-in closet entrance was smack in the middle of the wall, so things could only exist on the two sides of it.

In order to change that, Chip and Jo sealed up the closet entrance so the new bed (with a shiplap backdrop of course) could be positioned in the middle. They carved out two doors on either side to give access to the walk-in closet. Other than that, the room was a decent size in the first place, so their main job was to fill it with cozy, warm wooden furnishings and special details (like that white oak shelf) — and it’s safe to say they achieved that.

To see the rest of the transformation, including all the steps it took to make it happen and the grand reveal that is always a good time, head over to Discovery+.

“Fixer Upper: Welcome Home” episodes air every Friday at midnight on Discovery+

Nicoletta Richardson

Entertainment Editor

In her spare time, Nicoletta loves marathoning the latest Netflix show, doing at-home workouts, and nurturing her plant babies. Her work has appeared in Women’s Health, AFAR, Tasting Table, and Travel + Leisure, among others. A graduate from Fairfield University, Nicoletta majored in English and minored in Art History and Anthropology, and she not-so-secretly dreams of exploring her family lineage in Greece one day.

Follow Nicoletta
“Fixer Upper” Renovated This Home Stuck In the ‘70s, and It’s Unrecognizable

“Fixer Upper” Renovated This Home Stuck In the ‘70s, and It’s Unrecognizable

With the official launch of the Magnolia Network comes new episodes of “Fixer Upper: Welcome Home.” In this week’s episode, Chip and Joanna Gaines were tasked with updating a massive home stuck in the ’70s. But after they identified the few details that should stay, the duo was able to base the majority of the changes on those elements and keep the Old World, Mediterranean style that the homeowners fell in love with.

When David and Christina had purchased their home a year ago, they planned to renovate it shortly after but — as it goes — life got in the way. Instead of waiting any longer, the couple brought in reinforcements (aka the Gaines) to help update their dated home into the ultimate gathering place for family.

In the living room, there was an entire wall made of stone with a built-in fireplace that David and Christina knew they wanted to keep. But other than that, there were a few dated things — well, mostly everything — that needed to go, like the cracking Saltillo floor tile and the white painted beams that blended in with the ceiling.

Chip and Jo decided to rip out the destroyed tile and replace it with hardwood to make it feel warm and inviting. They added antique hand hewn ceiling beams that tied in with the dark wood coffee table and floors, and these dark features contrasted with the off-white walls and sofa nicely. Additionally, the team installed new windows with black frames that popped against the back wall, bringing attention to the beautiful scenery in the backyard.

While Chip and Jo saw subtle signs of the ’70s in the living room, there was no question of the decade style when they stepped into the kitchen. The wooden kitchen cabinets and fruit wallpaper lining the top was a dead giveaway, with a kitchen island in the middle that made the space feel a bit cramped.

To open up the kitchen, the Gaines knocked down the wall separating it from the living room, making it more of an open concept. They replaced the old island with two new ones, adding ample seating for family gatherings. Joanna added a backsplash tile behind the range that brought in some of that Mediterranean warm, with a wooden beam on top that matched the ceiling beams. The space was complete with new white cabinets, appliances, and wall tile.

David and Christina’s bedroom was another space that was a blast from the past. The spacious room was decked out in brown carpet and walls and was basically split in half, thanks to an elevated platform. Speaking of that platform, it appeared as though it had lights bordering it, an outdated detail that wasn’t welcomed in the 21st century.

To tie the bedroom in with the rest of the home, Chip and Jo built a stone wall that was similar to the one in the living room. They incorporated those hand hewn beams into the bedroom as well and installed some new windows that balanced out the light in the space. Add a massive textured rug, natural wood headboard, reading lights, and some plants, and David and Christina had the zen-filled bedroom of their dreams.

While these three room transformations were some highlights in the episode, there are plenty of others where that came from! Check out the episode to see the rest for yourself — it’s worth the watch, trust.

“Fixer Upper: Welcome Home” episodes air every Friday at midnight on Discovery+

Nicoletta Richardson

Entertainment Editor

In her spare time, Nicoletta loves marathoning the latest Netflix show, doing at-home workouts, and nurturing her plant babies. Her work has appeared in Women’s Health, AFAR, Tasting Table, and Travel + Leisure, among others. A graduate from Fairfield University, Nicoletta majored in English and minored in Art History and Anthropology, and she not-so-secretly dreams of exploring her family lineage in Greece one day.

Follow Nicoletta
Chip and Joanna Gaines Revealed What to Expect from the New “Fixer Upper” Episodes

Chip and Joanna Gaines Revealed What to Expect from the New “Fixer Upper” Episodes

Nicoletta Richardson

Entertainment Editor

In her spare time, Nicoletta loves marathoning the latest Netflix show, doing at-home workouts, and nurturing her plant babies. Her work has appeared in Women’s Health, AFAR, Tasting Table, and Travel + Leisure, among others. A graduate from Fairfield University, Nicoletta majored in English and minored in Art History and Anthropology, and she not-so-secretly dreams of exploring her family lineage in Greece one day.

Follow Nicoletta